Karla

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Šťastie.. (2007)

Čo pre vás znamená tento pojem? Kedy ste naozaj šťastní?

Šťastie. Je to samozrejme subjektívna záležitosť a každý to vníma inak a každý jeden má na pocit šťastia iné nároky. Mnohí z nás prežili v živote toľko zla, že si vážia každú príležitosť, ktorá im vyčaruje úsmev na tvári. Iní si nevážia ani to, čo majú a sú večne nespokojnými blúdiacimi dušami, hľadajúcimi neexistujúce.

Viem, čo je šťastie, keď sa človek len tak usmieva a nemá na to ani dôvod. Keď vie ísť za všetkým s nekonečným entuziazmom a nádejou, keď sa nikdy nevzdáva. A keď vie šťastie rozdávať. Ale brať život s ľahkosťou nie je ľahké. Žiadny človek tú schopnosť nedostal do daru. Treba si to zaslúžiť.

Naučiť sa žiť, ako som spomínala už v predchádzajúcich príspevkoch, spočíva hlavne v tom, aby sme svoj život žili a nie len prežívali. Každučká udalosť, pozitívna, alebo negatívna, nás zasiahne a našou úlohou je sa s tým vysporiadať, vziať si ponaučenie a silnejší sa postaviť a ísť ďalej. Dá sa to, i keď je to vždy ťažké. Za každým pádom nasleduje vzostup a tak vieme, že vzdávať sa je nezmysel. Iste, toto presvedčenie nepociťujem vždy a tiež občas na mnohé veci rezignujem..ale to je tá fáza, keď prehodnocujeme. A po nej sa objavuje nová nádej..

Po všetkých ranách života je to takto, či už sú malé, alebo veľké. S niektorými bojujeme celý život, iné nám zaberú pár dní. Ale každý si musí prežiť ten svoj prídel, aby si vedel vážiť to, čo má.

Iná je otázka prístupu, lebo sme individuality a nikto nemôže súdiť druhého na základe toho, čo prežil on sám. Pre mnohých je koniec všetkého len pri zdanlivo zanedbateľnej drobnosti a iným sa to zdá byť malicherné, ale na súdenie prístupu druhých ľudí nemáme právo, aj keď možno poznáme lepšie „skutočné“ utrpenie. Kto nenažije, nepozná. A kým nepozná, žije to svoje a tak, ako to cíti. Všetci sme nejakí, viac, či menej senzitívny, emočne založený a inak vychovaný a to nás sprevádza celý život. Svojim vlastným spôsobom sa vyrovnávame s tým, čo nás postretne. Dobré rady priateľov, či rodiny sú len radami a nie návodmi na život. Až vtedy, keď si zvolíme vlastný prístup a budeme sa ním riadiť, prinesie to očakávané výsledky, výsledky, ktoré nás môžu spraviť šťastnými. Možno nie vždy, ale vďaka pocitu vyrovnanosti sa to dá dosiahnuť ľahšie.


Osobné | stály odkaz

Komentáre

  1. Ťažká filozofia
    Aj keď som v živote do filozofie zabrdol, nesnažím sa takéto otázky riešiť síce si myslím si že šťastie nieje zrovna úsmev a ani to, že človek v živote napreduje cieľom. Možno je to práve ten pocit vyrovnanosti a možno niečo čo je ukryté hlboko v duši a je nám naveky odopreté.
    publikované: 30.12.2007 21:49:27 | autor: lukasini (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014