Karla

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Nie všetky víťazstvá sa dostavia okamžite, na niektoré si treba počkať, ale sú o to istejšie. (2018)

Dobro nevíťazí nad zlom ako v rozprávke, ale to neznamená, že nevíťazí vôbec. Má len iné podoby. Veci, ktoré sa teraz dejú, vnímam veľmi intenzívne, ba až emocionálne, a to aj napriek tomu, že od roku 2013 žijem v zahraničí. Rodnú krajinu si od vtedy všímam o veľa viac ako kedykoľvek predtým. Dlhé roky vnímam nezáujem o spoločenské a politické dianie. Vyrastala som s povedomím, že nemá zmysel niečo robiť, že aj tak sa nič nezmení. Nikdy som sa s tým ale nestotožnila. Takých ako ja bolo dlho málo a hoci bola vôľa, nebola sila. To sa však mení každým dňom, už je nás počuť a nedávna smutná udalosť nás len spojila a všetci kričíme jedným hlasom. Slováci po celom svete a aj doma chcú to isté - spravodlivosť.

Dianie posledných dní pripomínajúce šachovú rošádu som si začala pripúšťať až tak, že som strácala nádej a zmysel v tom, čo robíme. Nie, nikdy som sa nechcela vzdať, len sa vzďaľoval cieľ. No pred posledným protestom sa mi stalo niečo zázračné. Presvedčilo ma to, že biť sa teraz, môže znamenať vyhrať neskôr, ale už navždy. Participujem na organizácií protestu v Štokholme. Pred tým posledným mi napísala dievčina tiež žijúca v zahraničí, že má 18 rokov a tiež by sa rada zapojila alebo zorganizovala protest v inom škandinávskom meste. Žiadala pomoc, že nevie ako na to, či jej viem poradiť. Po pár správach s nápadmi a návodmi mi to došlo. Spontánne som sa rozplakala, keď som si uvedomila, že veď my sme už vlastne vyhrali! Sme tí, na ktorých mladí ľudia začnú stavať, stali sme sa tými, ktorí inšpirujú, dávajú nádej a učia, že kde je vôľa, tam je cesta. My sme tí, ktorí búrajú zábrany zaužívaného systému. To my dnes dláždime cestu generáciám po nás. Nikdy som si nemyslela, že pre niekoho môžem byť v prenesenom význame vzorom, aj keď ja sama som bezvýznamná. Ale my všetci spolu máme význam. Po zúfalstve, ktoré ma prepadlo pár dní dozadu, ma teraz zalial pocit výhry. My všetci, každý jeden, kto sa zapája, sme vzorom pre generáciu, ktorá len hľadá svoje ciele a vzory. My určujeme to, kým budú a determinujeme svet, v ktorom budú žiť. Ak som sa doteraz bála, čo bude so Slovákmi, už sa nebojím a v slzách radosti pôjdem na toľko protestov, koľko bude treba, lebo to dáva zmysel!

Filozofické | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014